Alles over maliën

Een malie is simpelweg een ijzeren ringetje. Al voor de Romeinse tijd werden hier kledingstukken van geweven, die soldaten in de strijd moesten beschermen. Ze boden een redelijke bescherming tegen zwaarden of speren en ze werden door allerlei volken gebruikt, van Groot Brittannië tot Japan.

Het bekendst is natuurlijk de middeleeuwse maliënkolder. Gesmede harnassen waren heel duur en alleen bereikbaar voor de hoge adel. Voor de gewonere man werd het dus een knielang hemd, de “kolder”, gemaakt van ijzeren ringetjes die met een klinknageltje aan elkaar werden bevestigd. Bovendien droegen de soldaten vaak nog een soort bivakmuts van maliën, de “halsberg”. Hoewel veel lichter dan een harnas, woog zo’n uitrusting toch al gauw 12 à 13 kg. Daar kwamen dan nog een helm en wapens bij. En omdat roestvrij staal nog niet bestond, kwam er ook heel wat poetswerk aan te pas om niet vast te roesten.

Toen zwaarden, speren en bijlen werden vervangen door geweren en kanonnen, waren maliën niet meer effectief als lichaamsbescherming. Ze konden wel een slag van een wapen opvangen, maar geen kogels. Tegenwoordig worden ze nog professioneel gebruikt in bijvoorbeeld de vlees- en oesterverwerking, in de vorm van handschoenen en schorten.

Daarnaast zijn er allerlei moderne toepassingen ontstaan voor gebruik in de vrije tijd. Re-enactment groepen maken nog steeds min of meer authentieke maliënkolders van ijzeren ringen. In de fantasy- en cosplaywereld worden ook wapenrustingonderdelen gedragen, maar die zijn vaak van het veel lichtere aluminium gemaakt. En dan is er nog de bijzondere toepassing in sieraden. Hiervoor kun je werkelijk allerlei materialen gebruiken en het enige wat verder nodig is, is fantasie. Je kunt een uitgebreide collectie in mijn webwinkel vinden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en aanbiedingen.

11 + 3 =