Chainmail technieken

Om met chainmail technieken maliën sieraden te maken moet je eerst wat basistechnieken onder de knie hebben. Vergelijk het maar met breien, eerst de steken leren, dan pas kabels breien. Je kunt de chainmail technieken, ook wel “weaves” genoemd, in 4 families onderverdelen: Europees, Japans, Perzisch en Byzantijns. Als eerste wat meer over het Europese maliënpatroon.

De patronen voor sieraden

Het Europees patroon werd in Europa en grote delen van Azië voor maliënkolders gebruikt. De moderne varianten hiervan worden nog altijd in deze techniek gemaakt. Ieder ringetje wordt door 4 andere ringen gehaald. Wil je het patroon wat vaster maken, dan verbind je elke ring met 6 andere. Zo ontstaat een soort golfpatroon. Deze methode kun je ook toepassen op scale mail. Van deze kleine aluminium schubjes worden soms hele wapenrustingen gemaakt voor fantasy- of cosplaykostuums. De verbindingsringetjes zitten dan aan de achterkant.

Bij het maken van sieraden heb je veel meer mogelijkheden. Er bestaan heel wat variaties op de gewone basistechniek en al doende vind je zelf ook wel eens wat uit. Op de foto’s van links naar rechts: Europees 6-in-1, arkham, en dragonback. Deze laatste twee zijn variaties op het basispatroon. Daarnaast kun je natuurlijk eindeloos variëren met verschillende materialen, kleuren, of ringen in allerlei maten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en aanbiedingen.

5 + 12 =